Zile
Ore
Min
Sec
LIVE
Caută
Close this search box.
aprilie 21, 2024

Cyber security

Prezentarea specializării

Planurile de învățământ aferente specializării.

Contextul mondial actual, alături de tendințele pieței IT și cererea pe această piață, impun coroborativ pregătirea accentuată a experților în securitatea cibernetică. Situația la nivel global, crimele cibernetice în continuă creștere, nevoia de a pregăti și instrui personalul din mediul informațional în legătură cu modurile de a contracara amenințările de natură cibernetică, respectiv expunerea clară și concisă a metodelor de mitigare a atacurilor cibernetice, determină ca programul de studii de masterat Cybersecurity să își găsească locul într-un context bine definit și concis, cu o cotă și cerere de piață din ce în ce mai mari.

Programul de studii universitare de masterat Cybersecurity își propune să inoculeze noțiuni generice de securitate cibernetică, care să ajute familiarizarea studenților din cadrul ciclului de studii universitare de masterat cu conceptele fundamentale care definesc securitatea în mediul informațional, precum malware, atacuri cibernetice, exploatare „zero-day”, etc.
Ulterior, setul de cunoștințe continuă cu expunerea gestiunii amenințărilor cibernetice asociate celor mai comune zone ale pieței IT unde securitatea cibernetică are un impact major, nu doar din punct de vedere financiar, dar și din punctul de vedere al infrastructurii asociate: în mediul privat, în medii virtualizate/cloud, respectiv în mediul academic.

Consecințele unui astfel de impact sunt imediat vizibile și în mediul de afaceri. Anul 2017 a adus un impact economic al securității cibernetice semnificativ mai mare, cu 23%, din punct de vedere financiar față de 2016. Aspectele esențiale de securitate din acest context, cum ar fi detecția, izolarea, recuperarea și investigarea au avut toate de suferit, însă tendințele variază și devin îngrijorătoare: aplicațiile de tip malware încă domină tipul atacurilor cibernetice de astăzi, iar aplicațiile de tip ransomware s-au dublat ca și număr pe parcursul a doar un an de zile, ceea ce demonstrează că securitatea devine nu doar importantă, ci și imperativ necesară pentru protecția datelor cu caracter personal și pentru evitarea costurilor semnificative ca rezultat al breșelor de securitate.

Fișele disciplinelor