Programul Erasmus+
Erasmus+ este programul UE în domeniile educației, formării, tineretului și sportului pentru perioada 2014-2020, conform Regulamentului (UE) nr. 1288/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 11 decembrie 2013 de instituire a acţiunii „Erasmus+”: Programul Uniunii pentru educaţie, formare, tineret şi sport şi de abrogare a Deciziilor nr. 1719/2006/CE, nr. 1720/2006/CE şi nr. 1298/2008/CE. Programul Erasmus+ este conceput cu scopul de a sprijini eforturile țărilor participante la program de a utiliza în mod eficient talentul uman și capitalul social al Europei, confirmând în același timp principiul învățării pe tot parcursul vieții prin corelarea sprijinului acordat învățării formale, non-formale și informale în domeniile educației, formării și tineretului. De asemenea, programul îmbunătățește posibilitățile de cooperare și de mobilitate cu țările partenere, în special în domeniile învățământului superior și tineretului.
Programul Erasmus+ oferă granturi pentru următoarele tipuri de mobilităţi:
- mobilităţi de studiu pentru studenţi (SMS);
- mobilităţi de plasament pentru studenţi (SMP);
- mobilităţi ale personalului didactic cu scop de predare (STA);
- mobilităţi ale personalului cu scop de formare (STT).
Conform Ghidului Programului Erasmus+ eliberat de Comisia Europeană şi pus la dispoziţie aici de către Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale (ANPCDEFP), toate tipurile de mobilități se realizează pe baza unor acorduri inter-instituționale care stabilesc condițiile de desfășurare a mobilităților individuale, acorduri semnate de către o instituție care deține o Cartă Universitară Erasmus+, cum este şi UVT, şi o instituţie provenientă din:
- ţări participante la programul Erasmus+ (Programme Countries): țările membre UE, din spațiul SEE (Norvegia, Islanda, Liechtenstein) şi din țările afiliate la Programul Erasmus+ (Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Turcia);
- ţări partenere programului Erasmus+ (Partner Countries): ţările din afara spaţiului european, altele decât cele menţionate mai sus.
Folosind ERASMUS, poți face o perioadă de studii la Universitatea de Vest din Timișoara.
- Erasmus oferă sprijin financiar pentru a studia la universitatea noastră (vă rugăm să verificați cu biroul internațional al universității dvs. pentru detalii despre bursa de studiu pe care vi le pot oferi);
- Perioada de studii este de unul sau două semestre;
Cursurile urmate cu succes aici vor fi recunoscute de universitatea dumneavoastră pe baza Sistemului european de transfer de credite (ECTS).
Contact: Ana-Maria Mecea, Erasmus+ Incoming Officer, e-mail: erasmus.incoming@e-uvt.ro, tel: +40256592271.
Informații suplimentare pot fi găsite la pagina web a Direcției Relații Internaționale UVT: LINK
- Mobilități Erasmus+ STUDII: un semestru/ un an academic
- Alte tipuri de mobilități:
- Mobilități Erasmus+ PRACTICĂ: minimum 2 luni
- Mobilități Erasmus+ de SCURTĂ DURATĂ: Blended Intensive Programmes: ~5 zile
- Mobilități Erasmus+ de SCURTĂ DURATĂ: Short
- Term Doctoral Mobilities: 5-30 de zile
- Mobilități Erasmus+ pentru studenții cu nevoi speciale
- Fiecare facultate a UVT a nominalizat cadre didactice care coordonează desfăşurarea Programului Erasmus+ la facultatea respectivă.
- Informații suplimentare pot fi găsite la pagina web a Direcției Relații Internaționale UVT: LINK
- Cadrele didactice care provin de la universități cu care am încheiat un Acord Bilateral Erasmus pot preda un număr de ore la Universitatea de Vest din Timișoara, în cadrul programului Erasmus.
- Vă rugăm să verificați la Biroul Internațional al universității dumneavoastră disponibilitatea unui astfel de acord.
- Contact:
- Direcția Relații Internationale: Ana-Maria MECEA, Erasmus+ Incoming Officer, e-mail: erasmus.incoming@e-uvt.ro, tel: +40256592271
- Departament Informatică: Adrian CRĂCIUN, e-mail: adrian.craciun@e-uvt.ro
- Departament Matematică: Cornelia VIZMAN, e-mail: cornelia.vizman@e-uvt.ro
- Informații suplimentare pot fi găsite la pagina web a Direcției Relații Internaționale UVT: LINK
Această acţiune permite personalului academic al UVT să desfăşoare o mobilitate de predare într-o instituţie de învăţământ superior participantă la program, cu care UVT are un acord bilateral. Durata totală a perioadei de mobilitate de predare cuprinde un minim de 8 ore de predare pe săptămână (sau orice altă perioadă mai scurtă de şedere), de la minim 2 zile lucrătoare la un maxim de 2 luni, în cadrul unui singur an universitar, în limita locurilor disponibile în cadrul acordurilor inter-instituționale în vigoare în anul universitar respectiv. UVT recomandă cadrelor didactice să desfăşoare un stagiu de predare Erasmus+ de 5 zile pentru activitatea didactică (8 ore de predare).
Informații suplimentare pot fi găsite la pagina web a Direcției Relații Internaționale UVT: LINK
- În cazul mobilităţilor individuale Erasmus+ INCOMING, desfăşurate între UVT şi o instituţie provenientă din ţări partenere programului Erasmus+ (Partner Countries), finanțarea activităților specifice programului Erasmus+ (mobilităţi incoming) se efectuează utilizând fondurile alocate UVT de către ANPCDEFP (în baza contractului financiar semnat de cele două instituții).
- Informații suplimentare pot fi găsite la pagina web a Direcției Relații Internaționale UVT: LINK
Responsabili Departamentali Erasmus
Programe cu Diplomă Dublă
- Studenții trebuie să aplice conform regulilor universității de origine, precum și ghidurilor universității partenere pe care intenționează să o viziteze.
- Vă rugăm să accesați informațiile de mai jos pentru a afla detalii suplimentare despre procesul de aplicare și să discutați cu persoana de contact din cadrul universității de origine.
Acesta este un program de licență de 3 ani în domeniul Informaticii, destinat studenților care doresc să studieze în două țări diferite. Candidații care finalizează cu succes programul primesc o diplomă dublă. Scopul programului este de a pregăti studenții pentru roluri de conducere în dezvoltarea sistemelor informatice internaționale necesare în Europa modernă.
Instituțiile participante sunt universități/politehnici din Finlanda (Turku), Franța (Blois și Metz), Germania (Hamburg), Portugalia (Coimbra), Spania (Burgos), România (Timișoara) și Italia (Veneția). Fiecare instituție are legături strânse cu industria. Fiecare locație are o cultură regională puternică, precum și o viață socială studențească activă. Studenții au numeroase oportunități de a învăța despre diferențele culturale din diferite regiuni ale Europei.
Universități participante:
- Université Francois Rabelais de Tours/Blois
- Universidad de Burgos
- Instituto Politécnico de Coimbra
- Hamburg University of Applied Sciences
- Université de Lorraine – Metz
- West University of Timisoara
- Turku University of Applied Sciences
- University Ca’ Foscari of Venice
Informații cu privire la procesul de aplicare identificați aici: LINK
În anul 2024, Universitatea de Vest din Timișoara și Østfold University College din Halden, Norvegia au convenit să dezvolte o colaborare în domeniul formării universitare, cu scopul final de a conferi diplomă dublă pentru ciclul de studii de master, programul de studii Artificial Intelligence and Distributed Computing (UVT) și Master Applied Computer Science – Artificial Intelligence (HiØ).
- Procedura de aplicare este similară cu procedura pentru mobilități Erasmus+ STUDII pentru un an academic
- Informații detaliate pot fi identificate aici: LINK
- Responsabil: Lect. Dr. Ștefănigă Sebastian-Aurelian: sebastian.stefaniga@e-uvt.ro